Hľadanie partnerky na internete - ako na to



Online Game, resp. zoznamovanie cez internet je dnes fenoménom, pred ktorým málokto môže (aj keby chcel) - zavrieť oči. Vďaka rozšíreniu online zoznamiek a zoznamovacím online portálom majú potenciálne páry v súčasnosti takmer rovnakú pravdepodobnosť zoznámiť sa cez e-mail alebo virtuálny ekvivalent žmurknutia, ako prostredníctvom priateľov a rodiny. Nečudo, že sa tento jav stal predmetom skúmania psychológov. Práve oni vám poradia niekoľko zásad, ktorých by ste sa pri zoznamovaní mali držať. V roku 1992, kedy bol internet stále ešte v plienkach, stretlo svojich partnerov vďaka osobným inzerátom alebo zoznamovacím službám len necelé percento Američanov. V roku 2009 už hlásilo 22 percent heterosexuálnych a 61 percent homosexuálnych párov, že sa zoznámili online.

Priveľký výber - priveľké očakávania
Ľudia bez partnera majú teraz viac možností na zoznámenie ako kedykoľvek predtým. Internetové stránky online zoznamiek výrazne rozšírili základňu potenciálnych partnerov. To ale môže mať aj odvrátenú stránku. Podľa nového vyhodnotenia online zoznamovaní, ktoré spísal tím psychológov z celých Spojených štátov, môže zoznamovanie cez internet zdeformovať životné postoje a očakávania ľudí takým spôsobom, že v skutočnosti zníži ich šance na vybudovanie úspešného vzťahu. "Online zoznamovanie je skvelé. Umožňuje ľuďom prístup k potenciálnym partnerom, ktorý by inak nemali," povedal J. Finkel, hlavný autor správy, ktorá sa objaví vo februárovom čísle odborného časopisu Psychological Science. "Isté špecifiká online zoznamovacieho priemyslu však znižujú časť z jeho prínosov."

Selekcia partnerky - akú ženu hľadáte
Jednou zo slabých stránok je prehnané spoliehanie sa na "profily", uviedli výskumníci. Hoci mnohé zo zoznamovacích serverov ponúkajú fotografie a podrobné profily záujemcov pokrývajúce všetko od osobných vlastností až po to, čo majú alebo nemajú radi, tieto informácie nemusia byť nutne užitočné pri výbere partnera, napísal Finkel sa spoluautormi. To je čiastočne spôsobené tým, že zoznamujúci sa ľudia sami nevedia, čo od partnera chcú - aj keď si všeobecne myslia, že áno. Štúdie naznačujú, že ľuďom často chýba pojem o tom, čo ich k iným priťahuje a prečo. Charakteristiky, ktoré hľadajú v online profiloch, teda môžu byť veľmi odlišné od tých, ktoré ich v skutočnosti priťahujú. "Veľká väčšina online zoznamovaní funguje na princípe profilov," uviedol Finkel. "Môžete stráviť hodiny a hodiny študovaním profilu za profilom, ale na konci tohto herkulovského úsilia nemusíte vedieť, o koľko ste bližšie k zisteniu, či preskočí romantická iskra," dodal Finkel, ktorý je profesorom sociálnej psychológie v Illinois.

Dajte žene šancu - od začiatku / kvalifikácia
Hojnosť online profilov tiež môže podľa autorov v zoznamujúcich sa osobách prebudiť prílišnú vyberavosť a prehnanú kritickosť. Samotné množstvo možností môže byť zahlcujúce. Jednoduchosť, s akou ľudia listujú profily - klikajú na ďalšie a ďalšie - v nich môže vyvolať pocit, že potenciálny partner je len nejaká vec. Že si medzi nimi jednoducho môžu vyberať a porovnávať ich ako páry topánok.

"Online zoznamovanie vytvára nakupovaciu mentalitu, a to pravdepodobne nie je príliš dobrý spôsob, ako si vyberať partnera," dodal profesor psychológie Harry Reis, ktorý sa na správe tiež podieľal. Keď potom príde na osobné stretnutie, môže táto "obchodnícka mentalita" zoznamujúce sa osoby urobiť prehnane kritickými a zahnať "prchavú, spontánnu reakciu" z prvej schôdzky naživo.